Praktijk-examen

Hoe kunnen wij je begeleiden?

Een gewoon praktijkexamen bij het CBR duurt maximaal 55 minuten.

Rijschool Go-For-It biedt de mogelijkheid om voor het praktijkexamen een uur voor te rijden, zodat jij en je rij instructeur de laatste dingen nog even door kunnen nemen. Alle praktijkexamens van Rijschool Go-For-It vinden plaats bij het CBR in Rijswijk. Je rij instructeur mag tijdens het examen meerijden en bij het eindgesprek met de examinator aanwezig zijn.

Wat kan je verwachten?

Praktijk-examen

Een gewoon praktijkexamen bij het CBR duurt maximaal 55 minuten.

Rijschool Go-For-It biedt de mogelijkheid om voor het praktijkexamen een uur voor te rijden, zodat jij en je rij instructeur de laatste dingen nog even door kunnen nemen. Alle praktijkexamens van Rijschool Go-For-It vinden plaats bij het CBR in Rijswijk. Je rij instructeur mag tijdens het examen meerijden en bij het eindgesprek met de examinator aanwezig zijn.

Machtig Rijschool Go-For-It voor het aanvragen van je praktijkexamen

Als je bij ons lest, kan alleen Rijschool Go-For-It voor jou je praktijkexamen aanvragen. Daarvoor moeten wij wel toestemming hebben. Je geeft die toestemming door Rijschool Go-For-It te machtigen op MijnCBR. Hier moet je het rijschoolnummer van Rijschool Go-For-It invullen, dit is 8723K6.

Na de machtiging ontvangen zowel jij als Rijschool Go-For-It een bevestiging van de machtiging. Tijdens je examen controleert het CBR of de machtiging goed is verlopen.

Hoe verloopt het praktijkexamen?

Na het voorrijden en aankomst bij het CBR Rijswijk maak je eerst kennis met de examinator. Hij legt uit hoe je examen verloopt en vraagt je naar het formulier ‘zelfreflectie’. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen.

Je examinator controleert je identiteitsbewijs en checkt of je bent geslaagd voor je theorie-examen en of er bijzonderheden staan in je Eigen Verklaring.

Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.

Daarna stelt je examinator enkele vragen ter voorbereiding van de rit, bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard. Hierna begint het praktijkexamen. Een deel hiervan, ongeveer tien tot vijftien minuten, rij je zelfstandig, met behulp van een navigatiesysteem, naar een bepaalde bestemming. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Herexamen

Mocht je bij je eerste praktijkexamen onverhoopt niet slagen, dan hanteert het CBR de regel dat je minstens drie weken moet wachten voor je een herexamen mag afleggen. In die tijd biedt Rijschool Go-For-It verschillende herexamenpakketten aan. Hierover zal je instructeur je ter zijner tijd informeren.